Ken je dat: een onderwerp waarover niet of nauwelijks meer wordt gesproken in je team, vereniging of commissie? Omdat het té gevoelig ligt. Of omdat overeenstemming niet mogelijk lijkt.
In de onderstaande podcast wordt ‘deep democracy’ uitgelegd. Ik herinnerde me bij het beluisteren van deze podcast dat ik de methode, na uitleg van Marien, eens toepaste tijdens een jongerenkamp van onze kerkelijke gemeente. Het heikele punt was toen: hoe laat gaan we naar bed? De methode hielp me toen écht om iedereen te horen en alle meningen door de groep zelf te laten wegen. De uitkomst was een heel concrete afspraak waar iedereen unaniem achterstond.
Het zich aan de afspraak houden bleek weerbarstig, maar het échte gesprek lag toch als stevig fundament onder het gemeenschappelijke besluit. Nog rijker was het vertrouwen in elkaar dat ontstond door dat gesprek! Die ‘bijvangst’ was eigenlijk zelfs meer waard dan het onderwerp zelf. De onderlinge band groeide er merkbaar door.
Bedtijd is geen beladen onderwerp. Ken jij in jouw team wel een beladen onderwerp? Een onderwerp waarover het gesprek is gestokt of zelfs nooit is gevoerd. Of wordt het gesprek wel gevoerd maar niet dáár waar het thuis hoort: in de groep? Gun het échte gesprek dan een kans.
Beluister de onderstaande podcast waarin Marien Colijn vertelt over hoe hij te werk gaat. Het is zijn vak! Na het beluisteren van deze podcast zie je misschien weer licht aan het einde van de spreekwoordelijke tunnel. Marien is er bereikbaar voor, heeft hij me al toevertrouwd.
Ben je niet aan zet omdat je niet de leider bent, maar lijd je wel aan gebrek aan het echte gesprek? Of heb je een andere vraag op persoonlijk vlak? Welkom voor een écht gesprek!