Olijven

Zacht, variërend van groen tot zwart, vol van smaak, rijk aan onverzadigde vetzuren. Ja, ze passen in de multiculturele ‘schijf van vijf’.

In deze periode worden ze geoogst. Het moment waaróp bepaalt de juiste balans tussen olieopbrengst en zuurgraad.

Olijven. Vruchten die bij mij een waaier aan associaties oproepen. Bij ons thuis staan ze voor smaak en sfeer. Voor de industrie is het een rijke grondstof. Maar ze betekenen meer.

Anno nu. Een zeer mooi initiatief bij het geteisterde kamp op Lesbos: een teler organiseert olijvenpluk door vluchtelingen op het Griekse eiland in ruil voor voedsel en onderdak.

En historisch. Stadhouder Zerubbabel (538 v. Chr.) – sterk ontmoedigd bij de aanblik van het in puin liggend Jeruzalem – werd bemoedigd tot herbouw met dit beeld: licht in een kandelaar, gevoed door een zeer subtiele, maar gestage stroom van goed brandbare olijfolie (Zacharia 4).

Deze associaties doen me beseffen: ja, het is goed én motiverend om verantwoordelijkheid te nemen! In alle denkbare en soms zeer ontmoedigende situaties.

Bemoedigend kán het zijn je te realiseren dat de plannen en beloften van de Schepper en Herschepper nooit falen.

Redenerend kom ik er niet uit, rijzen er vragen. Maar gelovend flakkeren hoop en verlangen op.

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven