De reis..

Nadenkend ondersteunt hij met één hand zijn hoofd. En herhaalt met een afwezige blik op vlakke toon haar vraag: ja, waar zit ik..?

Tot zover het zichtbare.. Innerlijk echter voelt hij: Au! Ja pijnlijk ís het. Voor de ander onbereikbaar te zijn omdat je voor jezelf onbereikbaar bent.

Zo kundig als velen van ons zijn wanneer het richtingsgevoel betreft in het geolandschap van de buitenwereld, zo verloren voelen we ons als het de wereld van ons hart betreft. Wat kun je elkaar, jezelf en Hem kwijtraken in de waan van alle dag. Wat kun je de weg kwijt raken. Geestelijk, sociaal emotioneel en lichamelijk.

De afstand van hoofd naar hart is slechts 40 cm. Maar in werkelijkheid is die afdaling als een lange, schijnbaar onmogelijke reis. De uitnodiging te vertellen waar je zit, doet je dan bijna letterlijk spartelend ten onder gaan. Waarom? Het is onbekend terrein..

Een metafoor ter verduidelijking: een klein en tegelijk essentieel onderdeel van een viool is ‘de stapel’. Die wordt soms lyrisch ‘de ziel’ genoemd. Dit eenvoudige vurenhouten stokje brengt de trillingen van de snaren over naar de klankkast waardoor muziek ontstaat.

Wanneer je ooit besloot – altijd vanuit angst, om welke oorzaak dan ook – dat één of meerdere emoties ‘not done’ zijn, geef je die trillingen niet meer door aan je ‘klankkast’. Je vervlakt, verstomt..

En dan!?

Probeer dit eens: zoek een stille plek. Ga er goed voor zitten. En uit je (Psalm 4:4-5). Woorden. Zinnen. Niet mooi, maar met de taal van je hart. Stort je hart uit… voor Zijn aangezicht. Voor Hem die op Thomas vertwijfelde roep om de weg naar het Vaderhart, antwoordde: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven’. Vertrouw er op dat de God die zegt: geef Mij je hart, ook bereid is jou te begeleiden naar jouw hart (Filippenzen 2:13).

Zo hakkelend je binnenwereld uitstortend wordt duidelijk wat je bezet. Tranen ontstaan wanneer je de juiste woorden vind. Blijken ineens de weg te weten van hart naar hoofd. Maken de weg vrij voor het ontdekken van je binnenwereld.. Om vandaaruit weer in contact te komen met Hem, je naaste, je zelf.

#staanopderots #christelijkemannen #bijbelsleven #christelijkecoaching #stilletijd

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven