Hoe is het?

Het is druk in de rij voor de kassa. Een vrolijke caissière knoopt een gezellig gesprekje aan met een wat oudere man net voor me. Ik sta stilletjes te genieten van dit gemoedelijke dorpse tafereel. Dan ineens wordt ik op m’n schouder getikt en een bekende stem vraagt me: hé hoe is het met jou?

Díe vraag: hoe is het met jou? Ze maakt je bewust wáár je zit. En ze doet je beseffen hoe het ‘daar’ is.

Er zijn wellicht momenten dat je ronduit hoopt dat deze vraag gesteld wordt. Zodat je die mooie ervaring of feestelijke gebeurtenis kunt delen. Maar er kunnen evengoed momenten zijn dat je deze vraag liefst vermijd.

De vraag nodigt uit tevoorschijn te komen. Nét nu je in die nare situatie zit. Net nu je niet over de souplesse beschikt om je te verhullen achter een glimlach en een klinkend inkijkje. Je beseft: ik ga zichtbaar worden. In mijn hulpeloosheid. De angst vlamt in je op, grijpt je naar de keel.

Tevoorschijn komen. Wat kán dat pijnlijk onthullend zijn.

De pijn die je erbij ervaart hangt op sociaal-emotioneel vlak vaak samen met eerdere kwetsbare ervaringen in je leven. Misschien zelfs tot je geboorte aan toe: de eerste keer dat je tevoorschijn kwam.

De vraag ‘hoe is het’ brengt je op geestelijk vlak uiteindelijk (steeds) bij dé vraag. De eerste in de Hebreeuwse Bijbel. De vraag waarvan alle ‘hoe is het’ vragen ten diepste een echo zijn. De even liefdevolle als confronterende vraag van God aan Adam die zich met Eva angstig en beschaamd verschool na het eten van de verboden vrucht: :אֵיזֶה lees: ˀayyekkâ: oftewel: Waar ben je?

Het is zó bemoedigend hoe God reageert op Adams schoorvoetende, gebrekkige, zelfs halfhartige ‘tevoorschijn komen’!Naast rechtspraak biedt Hij herstel van de relatie aan. Daarvoor kwam Hij, Jezus Christus, zelf! In de gedaante van een hulpeloos kindje..
Hij werd ons in álles gelijk, met uitzondering van de zonde. Ja Hij begrijpt ons ook in (doods)angst (Hebreeën 5:7). En Hij biedt redding aan!

Wat betekent het ‘tevoorschijn komen’ vandaag voor jou? Onderzoek het in de stilte. Is dat wat het oproept te ingewikkeld, te kwetsbaar voor je? Welkom!

Een gezegend kerstfeest toegewenst..

#staanopderots #christelijkemannen #bijbelsleven #christelijkecoaching #stilletijd

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven