Je uitspreken

Het gesprek stokt. Zinnen worden niet afgemaakt. Het stemvolume is gedaald. De toon wordt vlak, mist bezieling. Het gaat zoals het steeds gaat bij dit onderwerp, realiseer ik me. En ineens kom ik met een verrassende zekerheid tot een besluit. Een besluit waarvan achteraf zal blijken dat het al lag te rijpen in mijn onderbewustzijn: ik ga me uitspreken. Precies dat wat ik wil zeggen. Niet langer het spel meespelen.

Ik schraap mijn keel. Kijk een keer de kring rond en peil de geladen sfeer. In tegenstelling tot vorige keren voel ik innerlijk geen verlamming, vluchtneiging of vechtlust maar een milde gezonde kracht, een stil vertrouwen dat ik woorden zal vinden om mijn hart te laten spreken. Al bij de eerste woorden merk ik dat er bij mij van binnen en in de vergaderzaal licht, lucht en ruimte ontstaan. Onderlinge betrokkenheid en verbinding nemen toe. Het blijkt zó kinderlijk eenvoudig..

Is dit waar jij naar verlangt in het team waarvan je deel uitmaakt? Wees gerust je verlangen is bijbels: ‘Toen ik een kind was, sprak ik als een kind, dacht ik als een kind en redeneerde ik als een kind. Maar nu ik volwassen ben, heb ik het kinderlijke voorgoed achter mij gelaten.’ 1 Korinthiërs‬ ‭13:11‬.

Het is waar dat deze tekst ook een geestelijke betekenis heeft. Dat ze oproept te staan naar groei in geestelijke volwassenheid. Maar die mag samengaan met sociaal emotionele moed! Denk maar aan de onverschrokkenheid van -de nog kort daarvoor onzekere- Petrus op de Pinksterdag. Alles, je hele ‘zijn’ mag meedoen.

Misschien ervaar je mechanismen in jezelf die je weerhouden te doen en te zeggen waarvan je weet dat je die te doen hebt in de groep(en) waar je deel van uitmaakt? Wellicht merk je dat je de dingen die je opmerkt niet oppakt vanwege angst. Voor wat dan ook.

Maar wat nu als jouw ‘antenne’ voor het opmerken van ‘ruis’ in de communicatie een talent is.. Een talent waarmee je Schepper je uitrustte. Hoe is het dan om die te ‘begraven’?

Bid de heilige Geest om moed en volwassenheid. Besef: liefde en scherpte gaan écht samen. Ik ga er graag met je over in gesprek.

#staanopderots #christelijkemannen #bijbelsleven #christelijkecoaching #stilletijd

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven