Leesbaar zijn

Leesbaar zijn

De mensen met wie je je leven deelt hebben er baat bij dat je ‘leesbaar’ bent.
Het dient de onderlinge spontaniteit, intimiteit en integriteit als dat wat je uiterlijk communiceert klopt met hoe het innerlijk met je is.

Als je je enthousiasme uitspreekt en de klank in je stem komt daarmee niet overeen, ben je niet leesbaar. Maar op een bepaalde manier blijft het een kwetsbaar iets: leesbaar zijn.

Het begint met leesbaar zijn voor jezelf. Je bewust zijn hoe het met je is kan soms een uitdaging op zich zijn.

Wat maakt dat je gedachten ineens afdwalen, dat je je plotseling geïrriteerd, somber, boos of verdrietig voelt? Waardoor ontstond die spanning in je onderbuik of dat knellende gevoel bij je nek en schouders ineens? Soms weet je het zelf niet. Laat staan dat je weet wat je daarover kúnt delen.

Minstens zo lastig is het als dat wat je bezig houdt voor jezelf te heftig is. Je voelt de innerlijke druk oplopen. Misschien uit het zich in een forse stressreactie. Het helpt niet om jezelf gesloten te houden. Tegelijk is leesbaar zijn zeker niet hetzelfde als plompverloren je hele innerlijke wereld naar buiten brengen.

Het is verstandig iets te uiten waardoor je recht doet aan het feit dat je ongemak ervaart. Dat haalt de eerste spanning er af. En geeft dat je weer in het hier en nu kunt zijn. Gun jezelf vervolgens – wellicht op een gepland moment – innerlijke ruimte en tijd om je ongemak eerst zelf te onderzoeken. Het in gebed te brengen.

Dan, wanneer je weer rust ervaart en helder hebt waar je ongemak over gaat, weet je ook wat je nodig hebt om er weer helemaal te kunnen zijn in het contact met de ander.

Het is heel persoonlijk in welke mate en waarmee je worstelt als het gaat om leesbaar zijn. De overtuiging dat als je kwetsbaarheid toont je afwijzing zult ontvangen belemmert velen hierin. Het brengt een forse angst te weeg om kwetsbaarheid te tonen. Een context waarin ‘sterk zijn’ wordt gewaardeerd heeft daarbij een versterkend effect op die overtuiging.

Worstel je er mee leesbaar te zijn? Wees welkom! Ik maak graag tijd voor je.

#staanopderots #christelijkemannen #bijbelsleven #christelijkecoaching

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven