Passiviteit

Passiviteit

Vermoeid staart hij uit het raam. Pijnlijker dan ooit beseft hij: ik kan er niet toe komen die stap te zetten. Steeds raakt hij bij dat ene onderwerp in een soort besluiteloosheid. Enerzijds ziet hij slechts onmogelijkheden en risico’s. Anderzijds weet hij wat hem te doen staat. En daar voelt hij zelfs verlangen bij. Maar de angst voor afwijzing wint het steeds. Alsof een onzichtbare draad van afhankelijkheid hem belemmert..

Wat hier gebeurt is dat gezonde boosheid gevangen wordt gehouden door ongezonde afhankelijkheid. De uitkomst is passiviteit. Vaak ook voelbaar. En dat levert irritatie op. Over jezelf en de ander.

Passiviteit is als de navelstreng waarmee een pasgeboren baby is verbonden aan moeder. Die navelstreng wás functioneel maar vanaf de geboorte is ze slechts belemmerend. In ons zijn er vaak nog van die ‘strengen’ aanwezig: afhankelijkheid van de mening van een ander. Ze belemmert in ons doen en laten. En wat heeft ze grote kracht!

Vaak is er een crisis nodig om ons bewust te maken van ongezonde afhankelijkheid. In de Bijbel heeft het woord ‘zwaard’ dezelfde betekenis als crisis. Dat brengt me bij het zwaard van de Geest; het Woord (Efeze 6:17). Jezus, het mensgeworden Woord, zegt over Zichzelf: ‘Ik ben niet (uitsluitend) gekomen om vrede te brengen, maar (ook) het zwaard’ (Mattheüs‬ ‭10:34‬b). Het maakt duidelijk dat Hij niet wil dat we gebonden zijn door slaafsheid. De geloofsrelatie met Hem geeft kracht om slaafsheid achter je te laten en authentieke relaties aan te gaan. Daarom roept Paulus ertoe op om te stáán in dat geloof (Korinthe 16:13). Geestelijke volwassenheid dus. Ds J. Overduin (1902-1983) schrijft daarover zeer helder en concreet in zijn boek ‘Worden als een man’.

Ervaar je passiviteit en boosheid daarover? Ervaar je de even vermoeiende als raadselachtige kracht en tegenkracht? Bid Gods Geest om je bewust te maken van ongezonde afhankelijkheid. Bid om het Zwaard van de Geest om die slaafsheid te doorbreken. Welkom om hier samen het contact over aan te gaan. Te onderzoeken waar bij jou de passiviteit vandaan komt. Samen zoeken naar wat jou hieruit kan bevrijden. Ten nutte van een intieme relatie met Hem en gezonde relaties met je naasten.

#staanopderots #christelijkemannen #bijbelsleven #christelijkecoaching #stilletijd

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven