Publieke eenzaamheid

Publieke eenzaamheid

Liefst verschool hij zich in een stil donker hoekje. Maar zijn verantwoordelijke rol stond dat niet toe. De mensen vonden weerklank in de uiting van zijn bezielde stem. Hij oogde zo stabiel. Zo energiek! Of.. toch niet? Wat kan er een wereld van verschil zijn tussen onze buiten- en binnenkant.

Was het van zijn gezicht te lezen? Aan zijn stem te horen? Of wellicht uit zijn houding op te maken? Je zult maar zanger, muzikant of verkondiger zijn en innerlijk heen en weer worden geslingerd tussen angst en verlangen, verdriet en boosheid. Spreken en zingen van Gods goedheid en innerlijk worstelen met een opstandig hart.

Toch.. hij heeft er uiting aan gegeven. Hij heeft beseft dat geen ander zijn boosheid en opstand beter aan kon dan Hij. Over geloof gesproken..

Wat een eenzaamheid! Als je als een pilaar wil zijn maar, pijnlijk genoeg, innerlijk het tegenovergestelde waarneemt.

Wellicht herken je je in Asaf. Misschien verwoordt psalm 73 jouw nood. Het beschrijft de boosheid, het verdriet en de angst samengebald in ongelovige opstand. Het maakt duidelijk: er is lijden dat geleden wordt in de pijnlijke stilte van onbeantwoorde vragen. En misschien maakt juist dat de diepte van het lijden uit. In dat lijden is de uiteindelijke troost daar waar je herkenning vind in Christus, de Redder, die altijd dieper leed.

Psalm 73 laat zien dat geloof en psyche ragfijn verweven zijn met elkaar. Wordt er aan de ene draad (geloof) getrokken, dan beweegt de andere (psyche) onvermijdelijk mee. Waar is de vastheid? Wat betekent het om jezelf te zijn? Worstelend met een groot ongemak ontstond uiteindelijk ruimte in het hart van Asaf. Ruimte voor vreugde. Hoor je de jubel? “U hebt mijn rechterhand gevat, U zult mij leiden door Uw raad, en mij daarna in heerlijkheid opnemen!”

Wat een worsteling kan er zijn voordat er ruimte komt voor blijdschap. Wanneer je een rol hebt waarbij je in de spreekwoordelijke schijnwerpers staat geeft dat soms grote eenzaamheid bij de worsteling: mogen anderen zien waar ik mee worstel?

Geen ander kan je innerlijke worsteling beter aan dan je Schepper. Hij doorgrond en kent je. Proeft je nieren. En tegelijk is het Zijn gangbare werkwijze om daarbij mensen en middelen in te schakelen. Daarom heet ik je van harte welkom! Om samen je ongemak te onderzoeken en te ontwarren, onder Zijn leiding.

#staanopderots #christelijkemannen #bijbelsleven #christelijkecoaching #stilletijd

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven