Somberheid

Somberheid

Terwijl hij vertelt, kijkt hij me strak aan. Alleen een knippering van zijn oogleden en een lichte frons verraden iets van de spanning die hij erbij ervaart. Nadat hij is uitgesproken is er stilte. Even niets dan stilte..

Innerlijk maak ik een diepe buiging voor deze man en het verhaal wat hij me vertelt. Dat is ook wat ik hem zeg. Waarbij ik de mildheid die ik voel, laat doorklinken in mijn stem. Ik ben nog niet uitgesproken of ik zie zijn ogen vochtig worden. Een dikke traan welt op uit zijn ooghoek en glijdt langs zijn gezicht naar beneden.

Verdriet, want dat schuilt achter somberheid, is bij uitstek de emotie die er toe dient moeilijke ervaringen te verwerken. Verse of soms heel oude ervaringen. Met vaak de nodige beschermlaagjes erom heen, zorgvuldig weggehouden van het bewustzijn.

Verdriet is een op het verleden gerichte emotie. Maar je moet je maar net bewust zijn wat het is dat je bedrukt. Het vraagt je bewust te zijn van wat er in je binnenwereld omgaat. Als dat lukt en het lukt jou zelf of een ander om dat verdriet treffend te vertolken..

Dan wellen dikke tranen ineens vanuit de diepte op. Zo diep, dat je niet eens besefte dat ze er lagen te wachten. Misschien al jaren. Op dit ene uiterst waardevolle, helende moment. Een warme milde golf doorstroomt je lichaam. Ontspant je spieren. Ontzenuwt dat wat je bedrukte. Ze maakt mild.

Tranen, schreef Hermann Hesse (1877-1962), zijn het smeltende ijs van de ziel.

Het is niet om het even of je verdriet ruimte geeft. Niet geuit, weggestopt verdriet, zorgt voor een vlak, leeg, somber of depressief gevoel. Verdriet dient ter verwerking. Pas wanneer de emotie is ge-uit zoals hij is, ontstaat er verlichting. Dan ontstaat er weer ruimte voor blijdschap.

Neem je vlakte en somberheid bij jezelf waar? Besef je niet eens waar het over gaat? Doet het je aarzelen het serieus te nemen? Begin dan met gebed. Richt je tot Immanuel. De GodMens. Denk aan de kortste en tegelijk inhoudsvolle Bijbeltekst: Jezus weende. Joh. 11:35. Laat Hem je leiden naar die andere korte tekst: verblijd je altijd! 1 Tess. 5:16.

#staanopderots #christelijkemannen #bijbelsleven #christelijkecoaching #stilletijd

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven