Toewijding

Met veel moeite legde hij zijn smartphone opzij en vertrok. Vanuit de drukte van mails, appjes en telefoonoproepen zocht hij de stilte op. Eenmaal aangekomen in zijn studio, overviel hem echter een stortvloed van bezorgdheid, angst en innerlijke oordelen. Bijna was hij weer omgekeerd.  De stilte leek te heftig. Als een soort vacuüm dat alle – tot nu toe – sluimerende negativiteit zijn bewustzijn in trok.

Hij nam plaats achter de piano. Intuïtief vonden zijn vingers een lied. De melodie vulde de ruimte. Zocht aarzelend een weg naar z’n hart. Eerst zachtjes en later vol overgave, zong hij mee. Toen bleek de stortvloed van negativiteit een golf die langzaam wegebde. Op de mineurs van het lied. Hij werd rustig en kreeg weer oog en oor voor zijn omgeving.

Dat is de zegen van toewijding.

Toewijding blijkt dé sleutel in het komen tot innerlijke rust. In bovenstaande casus is het de muziek. Evengoed kan het een gezellig koffiemoment of verwondering over de natuur zijn. Het woord ‘wijding’ duid op ‘begrenzing’. Kiezen voor dat ene. Uitsluiting van andere dingen. Dat vraagt soms enorme moed. Wie zichzelf beheerst is sterker dan wie een stad inneemt zegt Salomo (Spreuken 16:32).

Het schijnt W.A. Brakel (1635-1711) te zijn die schreef dat als je wilt onthaasten je eens een bloem, een insect of een andere fijnzinnigheid in de natuur moet bestuderen. Aandacht is dé weg naar ontstressen. Aandacht. Wijding. Heiliging. Begrenzing.

Wat belemmert jou je te begrenzen? In welke onwaarheden m.b.t. begrenzing geloof jij? Dat je haast moet maken, veel dingen moet doen, een ander een genoegen moet doen?

Aanbidding is ultieme toewijding. Lichaam, geest en ziel raken gericht op dat ene. Die Ene..? God heeft ons zo geschapen dat je nooit vreugdevoller bent dan wanneer je volledig gericht bent op Hem (Filippenzen 4:4-7).

Verlang jij naar een toegewijde levensstijl. Worstel je innerlijk met het komen tot echte keuzes? Welke aanvallen ervaar jij wanneer je toegewijd wilt leven? Daarachter schuilt een diep geloof in een appél op jouw inzet, je hartelijkheid, bereikbaarheid, angst voor afwijzing en andere grensvervagende boodschappen.

#staanopderots #stilletijd #bijbelsleven #christelijkecoaching

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven