Verlangen

Verlangen

Denkend aan de toekomst. Aan wat mis zou kunnen gaan in zijn bedrijf, zijn gezin en persoonlijk leven, maakte de angst zich van hem meester.

Herkenbaar? Dan herken je ook de verlammende uitwerking van dit soort gedachten. Beter gezegd van deze emotie. Angst. Ze beneemt je de ruimte. Je hapt – soms letterlijk – naar adem.

Wat is eigenlijk angst? Het is een gezonde emotie. Angst is altijd gericht op wat komt of zou kunnen komen. Ze dient ertoe je alert te maken op naderend gevaar, een afwijzing of een confrontatie. In die zin is er allerminst reden een pleidooi te voeren tegen angst. Ze is in ontelbare levens levensreddend geweest.

Er is echter ook een niet functionele vorm van angst. Dat is de vervormde variant. Ze is niet gericht op het voorkomen van gevaar maar bijvoorbeeld gebaseerd op een negatieve ervaring. Op de overtuiging dat geluk niet voor jou is weggelegd. Ook is ze vaak het gevolg van niet geuite boosheid of verdriet.

Omdat angst op de toekomst is gericht is ze een heel begrijpelijke emotie aan het begin van een nieuw jaar. Maar zeker geen fijne! En in veel gevallen ook geen helpende.. is er een vervangende emotie?

Ja, gelukkig, die is er. Achter de vervormde versie van angst schuilt het gezonde verlangen.

Verlangen! Voel je ‘m? Uitzien naar, hopen op, zin hebben in.. Deze emotie geeft energie. Ze activeert je. Maakt je blij en geeft lucht!

Veel mensen zijn het contact met hun verlangen echter kwijtgeraakt. Durven er geen ruimte aan te geven. Bang voor teleurstelling. De bijbel zegt: de uitgestelde hoop (lees: verlangen) krenkt het hart. Spreuken 13:12.

Toch hebben we de bijbel echt mee als we verlangen ruimte willen geven, want datzelfde vers vervolgt: maar de begeerte (verlangen) die komt, is een boom des levens.

Hoe dan? “Wees in geen ding (over)bezorgd maar laat al je begeerten (verlangens) door bidden en smeken, met dankzegging, bekend worden bij God”. Filippenzen 4:6. Mét dankzegging…! Dus vooraf al geloven dat God voorziet? Ja dat kan!

Kortom, zullen we het eens over je verlangen hebben? Wees welkom, ik zie je graag (tevoorschijn)komen!

#staanopderots #bijbels #christelijkemannen #christelijkecoaching #stilletijd

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven