Bijbelstudie: bevrijding

Als ik naar de bovenstaande foto kijk, zie ik de vlaggen. Ze getuigen van collectiviteit. Sámen vieren. Heerlijk! Daaronder zie ik mensen. Elk persoon met zijn unieke verhaal. Wat gaat er om in het hoofd en hart van elk persoon? Van die man bijvoorbeeld, die gearmd met zijn vrouw, de tegemoet lopende stroom mensen bekijkt. Of die man met die witte jas vooraan. Waar naar toe is hij onderweg? Wat gaat er in hem om. Misschien is hij dat zichzelf niet eens bewust.

Deze week vieren we onze jaarlijkse nationale Bevrijdingsdag. Een dag waarop we stilstaan bij de bevrijding vanonder het juk dat ons land droeg in de tweede wereldoorlog. Wat is er, getuige de boeken en verhalen die ons zijn nagelaten, veel en diep lijden geweest in die vreselijke oorlog.

Mij boeit nog altijd het boek ‘Nacht und Nebel’ van Floris Bakels. Inmiddels heb ik het al een keer of vier gelezen. Het boek toont de rafelranden van het leven onder de Duitse bezetter. De eenzaamheid, de pijn en de strijd om te overleven. Maar ook de diepe ervaringen van hoop en troost bij het zien op dé Redder. Juist daar waar het een hel op aarde leek.

Dat was toen. En nu? Op welke manier heeft het thema bevrijding jou en mij nú iets te zeggen?

Bevrijding is als thema bepaald niet passé, maar springlevend en heel actueel. Daarvan getuigen verhalen die ons via diverse media bereiken uit landen waar verdrukking en vervolging heerst.  En hier in Nederland? Wij leven op een bepaalde manier in relatieve vrijheid en rust. Leeft er onder ons ook verlangen naar bevrijding? Leeft dat thema bij jou?

Ik realiseer me dat wanneer we elkaar onze verhalen zouden vertellen over ons verlangen naar bevrijding of onze ervaringen mét bevrijding, we een veelkleurig pallet aan verhalen te zien krijgen. Ik wil het niet invullen maar je uitnodigen de onderstaande Bijbelstudie te doen. Wellicht helpt die jou om zicht te krijgen op waar dit thema op jouw leven aansluit. Roept het vragen op? Voel je behoefte je vragen of twijfels te delen? Wees welkom!

Download: Bijbelstudie ‘bevrijding’

Neem vrijblijvend contact op

In een kosteloos, vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen jouw vraag. Na wederzijds akkoord stemmen we af wat we van elkaar verwachten en starten we met een goed plan.
Scroll naar boven